Zorlantılı davranışlar kişinin yapmak istemediği fakat kendini yapmak zorunda hissettiği davranışlardır.
Peki bir insanın bu şekilde saçma davranışları yapmasını zorlayan şey nedir?
Gerilimdir
Kişi o gerilimden kurtulmak için yapar bu davranışları.
Şehirlerarası bir yola çıktıktan ve 80-100 km yol aldıktan sonra acaba ütünün fişini çektim mi diyerek o 80-100 km yoldan geriye dönen insanlar var.
Niye geriye dönüyorlar. Çünkü gergin, çünkü huzursuz. Eğer geri gelmezse onun o tatili burnundan gelir. Tatil boyunca sürekli kafasının bir tarafında ütü prizde mi, şu an elektrik sarfiyatı söz konusu mu, yangın çıkar mı? Sorularıyla o tatil o kişiye zehir olur.
Sadece kendisine zehir etmez, ailesine, eşine ve çocuklarına da zehir eder. Bundan dolayı boş ver deyip o 80-100 km yolu geriye dönerler ve kontrol ederler.
Kontrol ettiklerinde ütünün fişini çektiğini görüyorlar. Ama olsun o gerilimle, o huzursuzlukla geçirmektense en azından içim rahat etti.
Alt beynimiz her şeyi siyah ve beyaz olarak görür. Çektiğine %100 emin misin diyor? Kardeşim ben %99 çektiğime eminim diyor. Yani %100 emin değilsin diyor.
Tamam %100 emin değilim ama % 99 eminim diyor. Olmaz sen %100 emin değilsen bu durum beyaz değil diyor.
Beyaz değilse o zaman tehlike var demektir. Ya beyaz değil ama siyah da değil. İşte o alt beynimiz hayatı siyah beyaz olarak görür. Onun için bir durum ya güvenlidir, ya değildir. İnsan ya iyidir, ya kötüdür. Ya güzeldir, ya çirkin dir ortası yoktur alt beynimizin hiç.
Çünkü aşırı derecede duyarlı hale gelmiştir olaya, güvenlik boyutuyla bakmaktadır.
Eğer bir şeyden %100 emin değilse o zaman alt beynimiz hemen alarma basıyor. Eyvah bir tehlike var diyor ve buna bağlı olarak böbrek üstü bezlerimizden adrenalin hormonu salgılanıyor.
Bu adrenalinin etkisiyle kişi aşırı derecede geriliyor, bu gerilimden kurtulmak için o zorlantılı davranışları sergiliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder