1 Ocak 2016 Cuma

Çocuklarımızın krizleriyle baş edebilmeliyiz

Çocuklarımızla krizler yaşadığımız anlarda ya da dönemlerde anne ve baba olarak soruna sağlıklı çözümler üretebilmek ve bu çözümleri hayata geçirebilmek açısından nelere dikkat etmemiz gerekiyor bunu anlatacağız.

Şunu biliyoruz ki kimseye kaldıramayacağı yük yüklenmez. Hayatın içerisinde bir sorunla karşılaştığımız zaman bize o sorunu çözümleyebilecek içsel ve çevresel kaynaklar bizlerde vardır. Bu bir kaidedir. Mevla böyle buyuruyor. “Her zorlukla beraber bir kolaylık daha vardır” buyuruluyor. Mesele bu kaynakları doğru tespit edebilmek ve bunu hayata geçirebilmektir. O kaynaklardan doğru bir şekilde istifade edebilmektir. Bunu başarmakta o kadar kolay değildir. Çoğu insanlar aslında çözülebilir sorunlar yüzünden sıkıntı yaşıyorlar hayatlarında.

Bakıyoruz; aslında çocuğun sorunları çözülemez sorunlar değil fakat anne baba bir türlü sahip olduğu içsel ve çevresel kaynakları organize edip, doğru bir şekilde tespit edip soruna gerekli müdahaleyi yapamıyor.
Düşünün ki bir doktor; aslında hastaya müdahale edebilmesi için tıp bilgisi yeterli, o hastalık dermansız bir hastalık değil ilacı da var fakat doktor çeşitli sebeplerden dolayı sorunu doğru bir şekilde teşhis edip doğru tedaviyi hayata geçiremiyor.

Fakat şunu biliyor ki bu hastalığın bir şekilde bir çözümü var ve bu dermansız bir dert değil. Başkaları bunu çözmüşler. O zaman bir şekilde uğraşacak biraz deneme yanılma yoluyla en sonunda doğru teşhisi koyup tedaviyi hayata geçirecek.
 
Anne ve babalık da böyledir. Varsa çocuğunuzun yaşadığı bir problem bir şekilde o problemin çözümü de vardır. Bunu bizden önceki aileler de yaşadı, başka aileler ve başka çocuklar da bu sorunları yaşıyorlar. Bir şekilde bu sorunların üstesinden geldiler. Onlar bunu başarabilmişlerse bizlerde bunu başarabiliriz.  Çünkü insanlar benzer donanımlara sahiptir. Birisi bir şeyi başarabilmişse diğerleri de o şeyi başarabilir. Bir kere bunu biliyor olmak insanı rahatlatıyor.

Peki o zaman niye aile içerisinde uç veren o sorunlar çözümsüzlüğe doğru sürükleniyor? Neden birincil problemler çözümlenmediklerinden dolayı ikincil, üçüncül, dördüncü problemlere dönüşüyor. Tabiri caizse yılanın başını küçükken ezmek lazım derler ya neden hayatımızdaki sorunlar ufacık bir yılan misali baş göstermeye başladığında başını ezemiyoruz da o sorun baş edilmez bir ejderhaya dönüşüyor ki onun kurbanı sadece aileler değil aynı zamanda çocuklar da oluyor.

Çünkü sahip olduğumuz bu içsel kaynakları ve çevresel kaynakları tespit edip onları hayata geçirecek mekanizma AKLIMIZDIR. Hayatın içerisinde karşılaştığımız sorunların üstesinden gelebilme, çözümler üretme sürecinde onlarla baş edebilme mekanizması akıldır.
Akıl beynimizin korteks olarak tanımladığımız üst bölümünde çalışıyor. Bir de sup korteks olarak tanımladığımız alt beyin vardır. Alt beyini de bizim açımızdan bu kadar önemli kılan duygularımızın burada oluşuyor olmasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder